ARCHIVACE, ULOŽENÍ VÍN

Krásná vína si zaslouží správné zacházení, ať už správnou teplotu či do budoucnosti správné skladování. V dnešním článku se budeme zabývat archivací vína, abychom si stejně krásné víno mohli vychutnat za pár let. Osvětlíme si i základy investování do vína, včetně základních podmínek, které bychom vínu měli dopřát. Víno si zaslouží tu nejlepší péči.

ARCHIVACE, SPRÁVNÉ SKLADOVÁNÍ VÍN

V dnešní době na trhu nalezneme jak vína běžná, určená k přímé spotřebě či naopak zajímavá vína s potenciálem k delšímu zrání. Ať už jeden či druhý typ, víno obecně vyžaduje jisté podmínky – konstantní teplota, optimální vlhkost, tmu či správné uložení – které bychom mu měli dopřát.

Hned na úvod bychom si měli uvědomit jistá specifika skladování vín.

1. Ideální teplota skladování vína je od 5°C do 15°C, avšak teplota by neměla meziročně kolísat a maximální výkyv teploty by měl být 2°C. Současně respektovat uložení vín v policích a regálových systémech, které nevedou teplo.
2. Relativní vlhkost vzduchu by měla být přibližně 70%.
3. Lahve s vínem uzavřené korkem by měly být uloženy ve vodorovné poloze tak, aby byl korek zcela zalit.
4. Měli bychom zabránit působení zdrojů ultrafialového záření na lahve s vínem.
5. Zabránit působení pachů a vůní.
6. Chránit lahve s vínem před vibracemi a hlukem.
7. Zajistit provzdušnění nebo ventilace pro sklad.


SPRÁVNÁ TEPLOTA
Vhodná teplota pro skladování vína se pohybuje v rozmezí od 5°C do 15°C, přičemž mnohem důležitější je teplota konstantní, bez teplotních výkyvů či šoků. Pro vývoj vína je zcela nevyhovující fakt, kdy dochází i ke krátkodobým výkyvům teplot. Vyšší teplota způsobuje rychlejší stárnutí a naopak v chladnějším zraje pomalu a vyváženě. Právě všechny tyto aspekty mohou mít velký vliv na kvalitu vín a zejména jeho vývoj.

VLHKOST VZDUCHU
V případě, že vlhkost vzduchu nedosahuje dostatečné výše, může dojít k oxidaci vína a naopak vysoká vlhkost naopak podporuje vznik plísní. Korek a celkově víno vyžaduje vlhkost v průměru o hodnotě 60 – 80%.

SVĚTLO
Obecně platí, že víno vyžaduje tmavé skladovací prostory, abychom tak zabránili přístupu ultrafialového záření – tedy intenzivnímu slunečnímu svitu či přímému umělému osvětlení.

ULOŽENÍ LAHVÍ

Víno jako takové je nápojem velmi živým a proto bychom měli dbát na jeho správné uložení. Tedy v pozici vodorovné, aby byla vnitřní strana korku zcela zalita a nemohlo dojít k jeho vysychání. Stejně tak vibrace, hluk a časté přesouvání lahví s vínem z místa na místu, je pro jeho vývoj škodlivé. Stejně jako přítomnost pachů či intenzivních vůní, které by mohli ovlivnit vnitřní prostředí.

Pokud vínu nedokážeme zajistit adekvátní podmínky, mnozí vinaři, prodejci či firmy zabývající se nákupem vín, nabízejí možnost uskladnit víno v ideálních podmínkách při nákupu jejich vín. Tato nabídka je lákavá a proto pokud chcete, aby se Vaše víno mělo krásně, neváhejte a této nabídky využijte..
 

ARCHIVACE a INVESTICE

Víno, každé víno je jedinečné s unikátním charakterem nejen danou odrůdou, původem či terroir, ale taktéž tzv. rukopisem vinaře. Právě víno, které nás zaujme či potěší je ideální k tomu, abychom si jej uložili ve více lahvích. Ovšem vychutnat si takové víno chce notnou dávku odvahy, znalostí a něco praxe. Potenciál vína k archivaci je ideální předvídat z názoru vinaře, z hodnocení renomovaných znalců či z vlastních zkušeností. Obecně do kategorie vín vhodných k archivaci můžeme zvolit výjimečná vína z Bordeaux, víno Barolo z Itálie či Cabernet Sauvignon z Kalifornie.
Mnozí spotřebitelé dnes nakupují vína k okamžité spotřebě. Pár lahví lednice zvládne, ovšem je nutné rozlišit vystavení vín a jeho správným skladováním.
V dnešní době podstatná část vín nedosahuje potenciálu, který by je předurčil k dlouholetému zrání, jsou určena spíše k okamžité spotřebě v řádech pár let. Mnohá vína, jež působí tvrdým dojmem, nepřístupně a neharmonicky, mohou po pár letech překvapit svou rafinovaností, elegantním vyzněním a jemností.

 

FAKTORY, JEŽ MAJÍ VLIV NA ARCHIVACI

- obsah alkoholu ve víně (ideální 12% a výše)
- obsah kyselin a extraktu
- kvalitní uzávěr v podobě korku



VÍNA, KTERÁ NESKLADUJEME
- vína s vysokou kyselinkou či naopak s nízkým obsahem kyselin
- vína obecně známých špatných ročníků
- vína s nekvalitním korkem
- vína neharmonická, nevyvážená
- lehká bílá vína


VÍNA, JEŽ SE VYPLATÍ SKLADOVAT
- vína od osvědčených vinařů, z dobrých viničních poloh a kvalitních ročníků
- vína harmonická s kyselinkou a cukry, s vyšším extraktem a alkoholem či vyšším obsahem cukru
- vína uzavřená kvalitním, dlouhým korkem
- vína z vyhlášených oblastí (s ohledem na vinaře, terroir a ročník)


ODRŮDY VHODNÉ K ARCHIVACI
- Rulandské bílé
- Rulandské šedé
- Ryzlink rýnský
- Sauvignon
- Chardonnay
- Rulandské modré
- Cabernet Sauvignon
- Frankovka
- Merlot

V případě délky archivace nemůžeme kvalitně odpovědět. Ne, že bychom nevěděli, avšak tento výrok zcela závisí na dvou faktorech – preferencích zákazníka a potenciálu samotného vína.
U mnohých vín je možné předběžně stanovit lahvovou zralost. Vína jakostní a kabinetní jsou v optimální kondici 1 – 3 roky po sklizni. Pozdní sběry a výběry mohou dosáhnout vrcholu za 3 – 6 let po sklizni a ledová či slámová vína mohou zrát od 3 do 10 let, dle charakteru.

Pokud bychom chtěli spekulovat s cenou vína, je dobré se v tomto případě obrátit na odborníka či dodavatele vína. Právě oni by měli nejlépe znát trh, potažmo svá vína a pomoci Vám tak vybrat to, které svou cenu v dalších letech neztratí. Ovšem jak již bylo předesláno výše, na vývoj vína má vliv nejen um vinaře, ale taktéž podmínky skladování a jeho potenciál ke zrání. Ovšem musíme si uvědomit, že jen malý zlomek vín je určen k dlouhodobé archivaci. Dalším faktorem, který by nás mohl ovlivnit, je taktéž cena.
 

Závěrem snad jen slova slavného Francise Bacona…
"K topení je třeba staré dřevo,
k pití staré víno,
k důvěrným sdělení staří přátelé
a ke čtení staří autoři"
 

  

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku )
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace