SLOVÁCKÁ VINAŘSKÁ PODOBLAST

Překrásná Slovácká vinařská podoblast, která je známá nejen svými víny, ale taktéž pro tradiční řemesla a jedinečný folklór, kdy novodobé vinařství se datuje až od roku 1989. V závěru článku se dočtete o této podoblasti komplexně, přičemž vše je zakončeno přehlednou mapkou Slovácké vinařské podoblasti.

SLOVÁCKÁ VINAŘSKÁ PODOBLAST

• nejen vinařská podoblast, ale taktéž centrum řemesel, historických památek a folkloru
• první zmínky o vinařství pocházejí z dob říše římské, k samotnému rozkvětu však dochází až v době středověku
• rozvoj vinařství ovlivňují v 16. století svým příchodem novokřtěnci
• po obdobích nepříznivých okolností, roku 1989 obrací místní vinaři list a počínají psát novou historii vinařství v této podoblasti
• odrůdová skladba je velmi pestrá
• vinaři hospodaří na více jak 4 800 ha viničních tratí, které spadají pod více než 115 vinařských obcí

 

SLOVÁCKÁ VINAŘSKÁ PODOBLAST

Podoblast nejen vinařská, ale i centrum tradičních řemesel, historických památek a lidových písní.
Její zvláštností je velká rozmanitost vín s výrazným odrůdovým projevem, plností a přitom svěžestí, které sekundují krásně zaoblené kyselinky. První zmínky, stejně jako v okolních podoblastech, o pěstování vína pocházejí z dob říše římské. Ovšem největšího rozkvětu zažívá místní vinařství až v dobách středověku díky církevním řádům, českým králům. Rozvoj a zkvalitnění vinařství ovlivnili v 16. století novokřtěnci – habáni a toufaři, kteří jako zkušení vinaři přinesli nové poznatky pěstění i sklepního hospodářství. Avšak v 19. století musí být vinice obnoveny po marném boji s révokazem, a následně, po roce 1989 místní vinaři obrátili list historie a kráčejí společně vstříc světlé budoucnosti. Jejich umění, píle a cit nalezneme v každé láhvi vína z místních viničních tratí.
Odrůdová skladba vinic je velmi pestrá, můžeme zde nalézt Ryzlink rýnský, Müller Thurgau či Rulandské šedé, které doplňují Frankovka či Zweigeltrebe. Vděčíme za to rozličným druhům půd, mikroklimatu a vína proto ocení milovníci vlivu terroir a jedinečnosti, kterou tato podooblast poskytuje místním vínům. Vše je korunováno prací mistrů svého oboru ve vinohradu a vinném sklepě.
Vinice se rozprostírají na zhruba 4 800 ha, které spadají pod více než 115 vinařských obcí. Obce jako Kyjov, Mutěnice, Čejkovice, Bzenec, Strážnice či Vlčnov dotvářejí kolorit místních viničních tratí a poskytují rozmanitá a přitom plná, komplexní vína, jež ocení každý milovník kvalitních vín.

 

MAPA SLOVÁCKÉ VINAŘSKÉ PODOBLASTI

 

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku )
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace