VELKOPAVLOVÍCKÁ VINAŘSKÁ PODOBLAST

Pokladnice červených vín, bohatá historie a systém třídění vín VOC Modré Hory. Poznejte spolu s námi Velkopavlovickou vinařskou podoblast, která předčí Vaše očekávání. V úvodu se v krátkosti dočtete nejdůležitější informace, které jsou následně rozšířeny v druhé části článku, společně s přehlednou mapkou. Vína Velkopavlovické podoblasti se na Vás již těší.

VELKOPAVLOVICKÁ VINAŘSKÁ PODOBLAST

• podoblast, jež je pokladnicí červených vín České republiky
• počátky vinohradnictví sahají do dob Velkomoravské říše
• nejstarší horenské právo (rok 1379)
• v 16. století podněcuji rozvoj vinařství Novokřtěnci – Habáni, jež přinášejí nové technologie, poznatky
• 19. století je spojeno s obnovou vinic, vstupem moderních technologií
• 1907 – ve Veklých Pavlovicích dochází k vydání prvního čísla Vinařského obzoru
• VOC Modré Hory je první apelační systém v České republice, jež je založen na červených odrůdách – Svatovavřinecké, Frankovka a Modrý Portugal
• celková rozloha vinic dosahuje hodnoty 5 200 ha, ty spadají pod více jak 75 vinařských obcí
• jedná se o nejteplejší a nejslunnější podoblast

 

VELKOPAVLOVICKÁ VINAŘSKÁ PODOBLAST

Podoblast, jež je právem považována za pokladnici červených vín České republiky, s dlouhou historií, která spolu s tradičními postupy, nezaměnitelným terroir a lidovou slovesností dotváří charakter místních vín k dokonalosti.
Nikoho nepřekvapí, že počátky vinohradnictví díky ideální poloze a příznivým podmínkám sahají do dob Velkomoravské říše, avšak první písemná zmínka pochází teprve z roku 1252. Následoval rozvoj pod patronátem knížat, králů a církevních hodnostářů. Vinice zde byly po roce 1379 zakládány pod nejstarším horenským právem na našem území.
Rozvoj a zkvalitnění vinařství ovlivnili v 16. století novokřtěnci – habáni a toufaři, kteří jako zkušení vinaři přinesli nové poznatky pěstění i sklepního hospodářství. V 19. století dochází k obnově vinic, investicím do technologií a stejný trend je zachován až do dnešní doby, kdy tradiční postupy snoubí vinaři s moderními technologiemi a dotváří jedinečnost vín, jež je formována po staletí. Nesmíme opomenout ani rok 1907, kdy zde ve Velkých Pavlovicích bylo vydáno první číslo Vinařského obzoru.
Viničním tratím na vápenitých jílech, pískovcích a písčitých půdách vládnou zejména odrůdy modré - Svatovavřinecké a Frankovka. Díky nim se dá tato podoblast nazvat srdcem červených vín u nás. Právě Svatovavřinecké, Frankovka a Modrý Portugal tvoří základ odrůd pro VOC Modré Hory. Zdárně je ale doplňuje Tramín červený, Veltlínské zelené a Ryzlink vlašský.
Vinice svou rozlohou atakují 5 200 ha, které spadají pod více než 75 vinařských obcí, za které můžeme jmenovat Velké Bílovice, Velké Pavlovice, Vrbice, Hustopeče či Zaječí a Rakvice. Zdejší tradice, zkušenosti vinařů a terroir dávají vyniknout zejména modrým odrůdám, které svou lehkou mineralitou, jemnými tříslovinami a jedinečnou plností potěší každého milovníka vín. U bílých vín naopak ocení lehkost, svěžest, kořenitost a pozoruhodnou komplexnost a pikantnost. Jedná se o oblast, jež je nejteplejší a nejslunnější na Moravě. Právě svou rozlohou se pak řadí na první místo, co se rozlohy viničních tratí na našem území týče.

 

MAPA VELKOPAVLOVICKÉ VINAŘSKÉ PODOBLASTI

 

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku )
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace