VINAŘSKÉ INSTITUCE ČESKÉ REPUBLIKY

Stejně jako světové organizace, i v České republice nás ovlivňují mnohé organizace, které dohlížejí na tradice, pravidla a formální stránku vinařství v České republice. Seznámíme Vás se Svazem vinařů České republiky či Asociací sommeliérů České republiky.

SVAZ VINAŘŮ ČR

Svaz vinařů České republiky (dřívější název Českomoravská vinohradnická a vinařská unie) byl založen přesně 24. 6. roku 1993 a to ve Velkých Bílovicích.
Cílem je hájit zájmy vinařů a vinohradníků nejen vůči státu, ale i zahraničí.
Svaz je současně vydavatelem časopisu Vinařský obzor.
Podílí se na legislativním procesu vinařského zákon a nařízení EU.
Součástí činnosti je i pořádání významných vinařských soutěží, podpora vzdělávání a aktivity spojené s vinařstvím a vinohradnictvím.
Více informací a zajímavostí naleznete na: http://www.svcr.cz/


VINAŘSKÝ FOND

Vinařský fond vzniká roku 2002 a to na základě vinařského zákona č. 115/1995 Sb..
Cílem je přerozdělovat získané finanční prostředky pro podporu výsadby a obnovy vinic a současně podporovat propagaci prodeje vín. Od roku 2004 se pak mění poslání a Vinařský Fond se zaměřuje marketing vína a rozvoj vinařské turistiky, včetně informovanosti veřejnosti o vinařství a vinohradnictví.
Více informací o aktivitách naleznete na odkazu:
http://www.vinarskyfond.cz/cz/hlavni-stranka


ASOCIACE SOMMELIERŮ ČR

Asociace sommelierů České republiky vznikla roku 1997 a již roku 1998 byla přijata do ASI – Mezinárodní asociace sommelierů.
Asociace pořádá každý rok minimálně 10 setkání svých členů, jež jsou spojeny se semináři a degustacemi. Součástí jsou taktéž exkurze do vinařství či zájezdy na gastronomické veletrhy.
Asociace sommelierů České republiky zašťiťuje taktéž sommelierské soutěže TROPHÉE BOHEMIA SEKT - MISTROVSTVÍ ČR, SOMMELIER ZNOVÍN ZNOJMO, MISTROVSTVÍ V SEKÁNÍ SEKTŮ, O BURGUNDSKÝ HROZEN, SOMMELIER GRAND JOUR DE CHAMPAGNE.
Činnost AS ČR je taktéž podepřena o vzdělávání a zaštítění některých vzdělávacích programů v oboru.
Mezi hlavní úkoly AS ČR patří zejména hájit zájmy svých členů, podílet se na tvorbě právních předpisů, poskytovat odborné poradenské služby, zasazovat se o zvýšení prestiže oboru sommelier, organizovat a účastnit se gastronomických akcí a soutěží,
Více informací o aktivitách naleznete na odkazu: http://www.sommeliers.cz/

 

NÁRODNÍ VINAŘSKÉ CENTRUM

Národní vinařské centrum bylo založeno roku 2011, jelikož právě tato organizace, respektive její založení, bylo cílem projektu ROZVOJE VINAŘSVÍ NA JIŽNÍ MORAVĚ.
Sídlí v historických prostorách zámku ve Valticích. V zámeckých sklepech je instalována celoročně přístupná veřejná degustační expozice Salonu vín České republiky.
Cílem je zejména propagace podpora našich vín a vinařství, vydávání odborné literatury či pořádáním školení a seminářů. Velmi úzce spolupracuj NVC s Vinařským fondem České republiky.
Více aktualit a novinek naleznete na tomto odkazu:
http://www.vinarskecentrum.cz


 

 

 

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku )
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace