FRANCIE - SÝRY

Jedinečné víno si zaslouží výjimečné sýry. Francie má prý 1 sýr na 1 den. Podnikněte spolu s námi výpravu do Francie plné sýrů.

FRANCIE A SÝRY

Země vyhlášená pro své kvalitní a jedinečné sýry, i tak by se dala popsat Francie, země vínu zaslíbená.
- sýry se ve Francii podávají nejčastěji s bílou bagetkou a kvalitním, nejlépe francouzským vínem
- stejně jako vína, i mnohé sýry (celkem 42) jsou chráněny známkou kvality AOC, kdy nejstarším zatříděným je sýr Roquefort (1925)
- v mnohé literatuře pak najdeme číselný údaj 350 – 400 druhů sýra

SÝRY AOC Francie
1. ovčí mléko: Ossau-Iraty, Roquefort, Brocciu

2. kozí mléko: Cabécou de Rocamadour, Chabichou du Poitou, Crottin de Chavignol, Pouligny Saint-Pierre, Picodon, Sainte Maure de Touraine, Banon, Selles-sur-Cher, Valencay, Chevrotin, Mâconnais, Pélardon,

3. kravské mléko: Abondance, Beaufort, Bleu d´Auvergne, Bleu des Causses, Bleu de Gex ou de Haut-Jura, Bleu du Vercors-Sassenage, Brie de Melun, Brie de Meaux, Camembert de Normandie, Cantal, Chaource, Comté, Epoisses, Fourmes d´Ambert et de Montbrison, Laguiole, Langres, Livarot, Maroilles, Morbier, Vacherin Mont d´Or, Munster, Neufchâtel, Pont l´Evêque, Reblochon, Salers, Saint-Nectare, Tomme des Bauges
 

NEJSLAVNĚJŠÍ SÝRY FRANCIE

ROQUEFORT
Snad jeden z nejslavnějších sýrů, který s jistou dávkou odstupu, vzhledem k množství sýrů, můžeme nazvat nekorunovaným „králem sýrů“ s modrou plísní. Jeho výjimečnost spočívá v nasládlosti ovčího mléka a pikantnosti houbové příchutě. Jeho prastará receptura byla známá již císařům říše římské. Právě tento sýr, vůbec jako první, získal ochrannou známku AOC roku 1925. Původem z nepasterovaného, tučného ovčího mléka, přičemž zrání probíhá v jeskyních pohoří Combalou – v městě Roquefort-sur-Soulzon. Toto zrání probíhá minimálně 4 měsíce. Podobný tomuto sýru je taktéž Bleu d´Auverge, kdy italskou variantou je Gorgonzola. Českou napodobeninou je pak Niva.

BRIE
Měkký sýr z kravského mléka, který je pokryt bílou plísní, jenž nese jméno dle historického regionu Brie. V dnešní době bychom jej mohli hledat v regionu Île-de-France. Sýr zraje ve sklepě po dobu 4 až 5 týdnů, kdy v případě delšího zrání sýr ztmavne a nazývá se Brie Noir. Jako takový je Brie oproti Camembertu mnohem tučnější.

CAMEMBERT DE NORMANDIE
Tradice výroby sahá do období 18. století v Normandii, přičemž na jeho konci byl sýr tak slavný, že jej můžeme považovat za nenapodobovanější měkký sýr na světě. Svou známku původu obdržel roku 1983 a pravý Camembert de Normandie může pocházet od této chvíle pouze z oblasti Calvados, Eure, Manche, Orne a Seine-Maritime. Surovinou základní je nepasterované kravské mléko spolu s penicilinovými kulturami. Zrání trvá až 35 dní, na jejímž konci je jasně žlutá hmota uvnitř sýra a pikantní vůně. Českou napodobeninou Camembertu je hermelín.

BEAUFORT
Jedná se o tvrdý sýr z kravského mléka, který spadá do rodiny sýrů gruyére. Místem původu je stejnojmenný region v Savojsku. Svůj konkávní tvar získává naléváním zahřátého sýra do forem z březového dřeva. Zraje 6 měsíců či měsíců 12 v chladném horském sklepě. Tento sýr je sytě žlutý s jasnou ořechovou příchutí a hladkou konzistencí. Ideální sýr na fondue. Zajímavostí je nepřítomnost děr, přičemž právě ty jsou typické pro sýry stejného typu v podobě Emmentalu nebo Comté.

COMTÉ
Tento výjimečný sýr je sýrem z mléka krav, které spásají trávu na pastvinách v pohoří Jura. Na samotnou výrobu sýra o hmotnosti do 55 kg je potřeba až 500 litrů mléka. Právě kvůli tomuto faktu se hospodáři sdružovali do tzv. fruitiéres – družstevních sýráren, které dodnes existují a stejně tak postup výroby, jehož tradice sahá za hranice našeho letopočtu. Obdržel značení AOC již roku 1952. Sýr je vyráběn z nepasterovaného tučného mléka, kdy sýrová hmota je po vylisování umístěna do sklepa, kde zraje a natírá se roztokem soli. Tento proces trvá až 24 měsíců. Zajímavostí může být zelená stuha, která je znakem excelentní kvality. Je známý svým výrazným aroma a oříškovým nádechem. Ze všech sýrů s ochrannou známkou AOC se ho vyrobí nejvíce.


ÉPOISSES
Velmi ostrý sýr z nepasterizovaného kravského mléka, jež je vyráběn ve vesnici v oblasti Bourgogne, která nese jméno Époisses de Bourgogne. Právě zde se od 16. století vyrábí v cisterciáckém klášteře, přičemž jeho milovníkem byl i Napoleon. Sýr je specifický svou červenooranžovou barvou a obsahem tuku více jak 50%.

CHÉVRE
Výroba sýra je podmíněna nepasterizovaným kozím mlékem, kdy velmi často se můžeme setkat s rozličnými tvary v podobě válců či pyramid.
 
 




 

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku )
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace