JAK ČÍST ETIKETU - ČESKÁ REPUBLIKA

Vinná etiketa, záludná to záležitost. Ovšem společně s námi dokážete číst v etiketě vín jako v náročné knize. Každá země má specifickou etiketu, spolu s námi poznejte rozdíl. Dopřejte si ta nejlepší vína společně s námi.

ETIKETA NA VÍNĚ

Etiketa jako soubor informací má bohatou historii. Již ve 14. století před naším letopočtem se objevuje v Egyptě a to na amforách s vínem. Ovšem papírové etikety mají mnohem kratší historii. Poprvé se objevují v 18. století, v době, kdy světlo světa spatřilo šampaňské, počínají se užívat korkové zátky a spolu s tím i skleněné láhve. Již na počátku 19. století se pak do popředí dostávají malé obrázky s popisem vín, umístěných na láhvi ve vinařských velmocích – Německu a Francii.

Etiketa je hlavním rozlišovacím prvkem v záplavě podobných produktů. Bývá hlavní nositelkou firemního designu výrobce.

 

ČESKÁ REPUBLIKA

V České republice se spotřebitelé stále lépe orientují v nabídce jednotlivých vinařství, včetně jejich, často rozdílných etiket a značení. Dle mnohých vinařů pak je etiketa nástrojem marketingu, podle kterého lidé hodnotí víno. Etiketa by měla být přehledná, umění a informace by v rámci etikety mělo být vyvážené. Písmo by pak mělo korespondovat s designem etikety a mělo by být jednotné.

Obecně podle zákony musí být na etiketě uvedena informace o výrobci (název, sídlo), název vína a jeho zatřídění, název odrůdy, obsah balení a výrobní údaje: rok nalahvování, číslo šarže, zařazení dle obsahu zbytkového cukru, obsah alkoholu a užité konzervační chemické prostředky. Dále pak u některých vín uvedení vinařské oblasti, podoblasti a vinařské obce.

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku )
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace