TEPLOTY SERVISU VÍN

Teplota vína, stejně jako mnohé další faktory, má zásadní vliv na vnímání a celkové vyznění vína. Vaše víno si zaslouží náležitou péči, proto věnujte dostatečnou pozornost správnému temperování. V závěru článku si pak v přehledné tabulce najděte právě to Vaše víno, které v tuto chvíli stojí před Vámi. Mnoho krásných vín i krásných chvíl s vínem.

ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ TEPLOT U VÍN

Stejně jako ostatní faktory působící na víno, i teplota má zásadní vliv na jeho vnímání, posouzení a porozumění. Stačí jen malá odchylka, o pár stupňů více či méně, a lidské smysly zcela jinak posoudí víno – ať už z hlediska obsahu kyselin a tříslovin či cukru a alkoholu.

Teplota vína se od chvíle, kdy jej vyndáme z lednice, vinotéky či chladného vinného sklepa po nalití do sklenky pravděpodobně zvýší o několik stupňů. Musíme počítat se zvýšením teploty minimálně o 2°C. Následně pak stoupá i teplota vína ve sklenici a to až o 1°C za necelých 10 minut.

Ač se to nemusí zdát, teplota vína hraje velmi důležitou a významnou roli. Čím nižší teplota, tím je víno více uzavřené, nevýrazné a můžeme jej špatně pochopit. Současně teplota je prostředkem, kterým můžeme vyjádřit jednotlivé projevy vína.

Napříč všemu, velmi často se můžeme v praxi setkat s doporučenými teplotami pro servis a konzumaci jednotlivých typů vín.


JAK OVLIVNÍ TEPLOTA JEDNOTLIVÉ SLOŽKY VÍNA

1. Alkohol – čím vyšší teplota, tím silněji bude ve víně alkohol vnímán
2. Kyselina – pocitově člověk vnímá vyšší kyselinu u chladnějšího vína
3. Třísloviny – ostře až pálivě se projevují při vyšších teplotách, naopak při nízkých teplotách se prezentují výrazně tvrdě
4. Cukry – vnímání sladké chutí vzrůstá s vyšší teplotou vína
5. Hořkost, slanost – vnímání těchto atribut vína se zvyšuje s klesající teplotou

 

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku )
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace