SNOUEBENÍ VÍN S POKRMY

Snoubení jídla a vína, je odnepaměti součástí nejvyšší gastronomie. Historie sahá do dob antiky a v dnešní době opět nabývá na významu. Pronikněte spolu s námi do tajů této jedinečné disciplíny, která si zaslouží náležitou pozornost. Naučte se spolu s námi základní pravidla snoubení vín a pokrmů.

OBECNÝ ÚVOD

Vztah VÍNA a JÍDLA je velmi zajímavou disciplínou, která dokáže překvapit, je všeobecně známá a uznávána a zaslouží si proto naši pozornost. Naneštěstí, v České republice je stále víno považováno za nápoj ke slavnostním příležitostem. Samozřejmě ano, avšak je to i nápoj vhodný do gastronomie, kde skvěle zastoupí místo piva a navíc, pozvedne celý pokrm.

Samotná historie snoubení vín a pokrmů sahá až do dob antického Řecka, kdy byly pravděpodobně položeny základní kameny snoubení vína s pokrmy. Sám Homér definoval potřebu štěstí: „K lidskému štěstí a k usměvavé pohodě patří víno, prostřený stůl, přátelé a hudba.“ Poté s růstem životní úrovně lidé rozšiřují svůj jídelníček a počali objevovat taktéž krásu spojení vína s jednotlivými pokrmy. Tyto poznatky byly shrnuty do mezinárodně uznávaných skupin pokrmů s významnými víny jednotlivých oblastí.

Od té doby uběhlo mnoho vody a přesto, ačkoliv vznikala v průběhu staletí mnohé zákonitosti podávání vína s jídlem, není potřebné je brát vždy příliš vážně.

Ovšem pozor, snoubit víno s jednotlivými pokrmy je považováno za umění a zaslouží si pozornost. Avšak nezapomeňte na individualitu chutí každého jedince, na jeho preference, tradice a všeobecný rozhled. Každý jsme jiný a stejně tak musíme nahlížet na snoubení.

Právě chuť experimentovat, zkoušet nové kombinace rozvíjí Vaše schopnosti. Ovšem pozor na zažité mýty, se kterými se můžeme setkat. Ne vždy je nutné ke kaviáru servírovat pravé šumivé víno ze Champagne. Rozhodně neplatí, že k rybě musíme podávat pouze bílé víno. Ani zvěřina či červené maso nemusí být stále doprovázeno červenými víny. Sýr nemusí být nutně bratrem vína a v neposlední řadě, k dezertům rozhodně nepatří jen sladké víno v podobě ledového či slámového.

 

"Žádná kombinace není tak klasická, aby se nemohla změnit."

 

 

PRAVIDLA PRO SNOUBENÍ VÍN S POKRMY

 

Nejznámějším, nejčastěji používaným pravidlem je, že pro snoubení vína s jídlem neexistuje prakticky žádné pravidlo. Ovšem můžeme se setkat s jistými doporučeními:

- kombinujte stejné s podobným či vytvářejte kontrasty

- vyvarujte se rádoby rafinovaným kombinacím či do očí bijícím kontrastům

- podávejte bílá vína před červenými, suchá před polosuchými a polosladké před sladkým, mladá vína před staršími ročníky

- harmonie barvy, harmonie aroma, harmonice v chuti

 

Z těchto pravidel pak můžeme vydedukovat jedno základní, zlaté pravidlo o snoubení. Rafinované pokrmy bychom měli doplnit stejně delikátními a vybranými víny. Výrazné pokrmy pak zaslouží si plná, extraktivní a aromatická vína. Stále však platí ZÁSADA INDIVIDUALITY. Současně pak pamatujme, že důležité jsou všechny suroviny daného pokrmu.

 Jedním ze způsobů snoubení je volit odrůdu a k ní přiřadit jednotlivé typy pokrmů. Tato doporučení berte jen jako orientační, jak jsme již předeslali, nejkrásnější je, že neexistují takřka žádná pravidla.

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku )
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace